5 steg till ett smart hem
Nästan allt i ditt hem kan i dag kopplas upp mot internet och antalet saker ökar. Fördelarna med uppkopplat är många om du väljer att göra det.
Så, hur skapar man sitt smarta hem? Det kan till en början låta komplicerat och dyrt men det är lättare att börja än du tror. Följ vår smarta 5-punktsprocess kommer du snabbt vara på god väg mot ett smartare hem. Väljer du sedan att ha tillgång till en teknikkunnig kompis så går det ännu enklare.
Steg 1: Välj den röstkontrollerade smart-speaker du vill använda
Din smarta högtalare och smarta uppläsare är navet i ditt smarta hem. Det är via den här enheten som du med din röst styr vad du vill att ditt hem ska göra. Att välja en bra uppläsare, eller smart hem-assistent som de även kallas, är därför din första prioritet. I tabellen nedan ser du vår snabbjämförelse över de tre mest populära assistenterna.
Fördelar | Nackdelar | |
Googles assistent via Google Home |
|
|
Amazons Alexa via Echo |
|
|
Apples Siri via iPhone/iPad |
|
|
Samtliga av de här tre uppläsarna/assistenterna får jobbet gjort och i grund och botten blir det en smakfråga vilken du väljer.
Steg 2: Din första smartprodukt
Vilken din första smartprodukt blir är givetvis helt upp till dig. Det vanligaste är troligtvis att man börjar med något enkelt. Till exempel belysningen. Här finns IKEAs egna produkter och ett stort antal andra tillverkare.
För varje smart produkt som du köper behöver du ladda ner respektive tillverkares app även om de har samma tekniska styrning. I vårt exempel här nedan har vi valt att installera LIFX-belysning på Amazon Echo och Google Home.
- Köp LIFX-glödlampor.
- Skruva i glödlampan i din smart-kontakt eller armatur och sätt på belysningen.
- Ladda ner LIFX-appen till din mobil eller surfplatta. I appen klickar du sedan på plustecknet och följer instruktionerna för att koppla glödlamporna till ditt nätverk. Vi föreslår att du redan från start döper dina lampor till något fyndigt namn.
- När det här är klart öppnar du din Google home eller Amazon Alexa-app, klickar in dig i menyn och aktiverar LIFX.
- Klicka på menyn och välj Smart Home.
- Klicka på ”Enheter” och sedan på ”Upptäck” så hittar appen automatiskt din smarta glödlampa.
- Testa för att se att det fungerar. Säg exempelvis ”Alexa, dimma ljuset” eller ”Hey Google, dimma ljuset”.
Steg 3: Köp smarta kontakter
Dina smarta enheter fungerar inte i vanliga kontakter så ditt första uppdrag är att köpa så många smarta elkontakter som du behöver. Smarta elkontakter fungerar som en adapter, vilket innebär att du kopplar in dem i dina ordinarie eluttag och sedan är du klar. Om du har valt Amazon Echo eller Google Home rekommenderar vi Belkins WeMo och om du använder Siri är iDevices troligtvis de bästa på marknaden.
Steg 4: Konfigurera IFTTT-kommandon
IFTTT står för If This Then That. Det är ett sätt att koppla samman olika enheter och funktioner via kommandon. Ett sådant kommando kan exempelvis vara ”Om dörren öppnas så tänds ljusen”. Det här kan vara lite svårare att komma igång med men när man väl satt upp ett antal kommandon kommer det kännas som att man har en personlig betjänt i sitt smarta hem.
Steg 5: Fundera på att uppgradera nuvarande utrustning
Efter att du har installerat din smarta belysning och kanske köpt säkerhetskameror samt automatiserade dammsugare är det lätt att få mersmak. Det är bra. Dina första smarta produkter ska ju vara en inkörsport till fler smarta produkter, som kylskåp (exempelvis Samsung Family Hub) och tvättmaskiner (exempelvis Siemens Home Connect). Snart kan varje produkt i ditt hem fås i en smart, uppkopplingsbar version.
Det ger dig möjligheten att stå i direktkontakt med ditt hem var du än är vilket gör detmöjligt att både spara pengar genom styrning av energislukare och öka bekvämlighet. Så din start med smart hem är en början till mer säkerhet och lägre kostnader.
Alla kan få ett smart hem
Ibland kan det kännas som att det där med smarta hem är för teknikintresserade och teknikkunniga, men oftast är det faktiskt tvärtom. De som verkligen kan få stora positiva förändringar är inte minst våra äldre. Alla kan få ett smart hem och nu har det blivit ännu enklare att komma igång.