Guide: Montera din tv på väggen – 4 enkla steg

Hur monterar man sin tv på väggen? Det är en fråga vi ofta får och något som våra experter ofta hjälper till med. En tv är i dag lika mycket en underhållningsstation som det är en inredningsdetalj eller som någon en gång sa: Tv:n är den möbel som alla andra möbler pekar mot. Men en nyköpt tv är inte komplett förrän den sitter på väggen, det ser helt enkelt inte lika bra ut med en tv på stativ. Att montera en tv på väggen är dock inte det lättaste i världen och därför har vi skapat den här snabbguiden för att hjälpa dig att sätta igång.

 

Vad för slags vägg är det?

När det kommer till placeringen av tv:n brukar det inte finnas jättemånga alternativ i vardagsrummet. Oftast placerar man den där antennuttaget är alternativt på en vägg i närheten. Det första du bör göra är därför att identifiera vad för slags vägg det är du jobbar med. Montera inte på en skiljevägg eller en regelvägg. Gipsvägg, betongvägg eller murad vägg går bra men det är lite olika metoder som gäller för samtliga. Läs mer här för att få full koll på vad som gäller för olika väggar.

 

Vilket väggfäste passar din tv?

Väggfästet, eller monteringsfästet, är själva strukturen som ser till så att din tv sitter på väggen. För de flesta tv-apparaterna finns det ett par olika alternativ. Se till så att du skaffar ett väggfäste som passar tv:ns vikt.

VESA (Video Electronics Standards Association) har skapat riktlinjer som enkelt kan hjälpa dig att hitta ett passande väggfäste till din tv. Allt du behöver göra är att mäta hålen som sitter baktill på din tv. Mät avståndet mellan de horisontella och de vertikala hålen i millimeter (måtten kan även gå att hitta i din tv:s manual).
Vissa tv-apparater följer inte VESA:s riktlinjer. Om så är fallet finns det universalväggfästen.

 

Dina preferenser

För de flesta finns det två viktiga aspekter när det kommer till montering:

  • Höjd
    Är du en person som frivilligt väljer att sitta på första raden i biosalongen? Eller får du nackspärr av bara tanken? Ett par centimeter kan faktiskt göra skillnad så se till så att du inte bara står och mäter, sätt dig ner i soffan och känn av hur det faktiskt blir att titta på tv (både sittande och liggande). Ett bra tips är att ha tv:n i ögonhöjd, beroende på övrigt möblemang.
  • Avstånd
    De flesta väljer samma vägg som de hade valt om de inte hade för avsikt att montera den på väggen. Tack vare möjligheten att montera tv:n på väggen finns det dock ett par andra alternativ att överväga. Om du exempelvis är personen som alltid bjuder in tiotalet vänner för att titta på fotboll eller om du varje vecka samlar hela kompisgänget för filmkvällar, då kanske det är dags att ta tillfället i akt och skapa ett större vardagsrum (och låta alla som är där faktiskt se tv:n) genom att montera tv:n på den vägg som är längst ifrån soffgruppen.

 

Dags för montering

Nu kommer vi till den delen som de flesta inte direkt ser fram emot. Ifall du har köpt en TV och behöver hjälp med montering kan vi hjälpa dig.

 

Om du föredrar att göra det själv kommer här en snabbguide som du kan ha till hjälp:

  1. Sätt fast tv:n i väggfästet. Väggfästet har två delar, en del som fäster på tv:n och en som fäster på väggen. Börja med att sätta fast tv:n på fästet. Låt tv:n stå upp snarare än att ligga ner när du gör det här.
  2. Markera var skruvarna ska sitta på väggen. Följ våra råd ovan och markera därefter var du vill att tv:n ska sitta.
  3. Sätt fast väggfästet i väggen. Borra hål i väggen och placera pluggarna i hålen. Positionera väggfästet ovanför hålen och skruva sedan fast det.
  4. Sätt fast tv:n i väggfästet. Koppla in alla sladdar innan du sätter fast tv:n. Be sedan någon hjälpa dig att sätta fast tv:n i väggfästet (det bör aldrig göras på egen hand).

 

Om allt har gått som det ska har du nu en fullt fungerande TV på väggen. Det kan dock hända att det fortfarande inte riktigt ser ut som du hade tänkt dig. Något av det vanligaste som våra tekniker stöter på är att komma hem till någon med en uppsatt tv men med sladdar som hänger till höger och vänster från tv:n.

 

Piffa upp din tv-miljö

Lyckligtvis är det både enklare och billigare än vad man kan tro att undvika den här sladdproblematiken. Det finns ett antal olika lösningar och produkter som löser problemet. Kontakta oss gärna på 077-4466060 så hjälper vi dig att hitta rätt i sladdkaoset. Det här är även det perfekta tillfället att installera en LED-list bakom tv:n för att skapa den perfekta av att ha en hemmabiograf.

Ifall du följer våra tips och våra punktlistor ovan, spenderar ett par timmar och har en hel del tålamod kommer du vara på god väg att ha din tv på väggen och även vara ett steg närmare dina drömmars vardagsrum. Vill du hellre luta dig tillbaka och låta experterna sköta monteringen hjälper vi givetvis gärna till. För endast 495kr kommer en hemtekniker som hjälper dig med montering och installation.

 

Vill du lära dig mer om det smarta hemmet?


Nytt ärendeBefintligt ärendeeller ring 077 - 446 60 60