Är du säkrad med antivirus?

Är du säkrad med antivirus?

Windows och OS X uppdateras hela tiden för att sätta stopp för risker i grunden, men det är ändå en bra idé att köra ett antivirusprogram, även när ditt operativsystem har ett inbyggt skydd också.Oavsett om du har Mac eller PC är det en bra idé att köra ett antivirus eftersom det förhindrar onödiga risker och förlust av viktig information och arbetstid. Även om din dator är väldigt säker för gamla virus finns det alltid en risk att det kommer virus i framtiden som du i så fall är helt oskyddad för. Antivirus kan hjälpa till där också.Man kan säga att antivirus är en del av internets immunförsvar. Uppdateringar, brandväggar och att vara försiktig är viktiga delar, men antiviruset spelar fortfarande en nödvändig roll. Ju fler människor som använder olika antivirus desto svårare blir det för både gamla och nya virus att sprida sig över internet.Det viktigaste är att du använder antivirus, inte om du använder en gratis variant eller någon betaltjänst som kostar pengar varje år.Här är några av de mest populära gratisvarianterna:

Hur funkar antivirus?

Ett antivirus är ett program som körs på din dator och bevakar vilka filer som sparas på din hårddisk, laddas ner från nätet eller kopplas in med USB. Målet är att förhindra att din dator smittas av skadliga program. Det finns ett par olika sätt för antivirus att göra det, men nästan alla antivirus använder både signaturer och analys för att identifiera och varna dig för misstänkta filer.

Signatur

En signatur är nästan som ett fingeravtryck av ett visst virus. Man kan också likna det vid en "Wanted-poster" -  en affisch med ett porträtt av banditen med namn och en belöning för att fånga banditen "död eller levande". Antivirusprogram laddar regelbundet ner signaturer för att känna igen nya virus som kommer ut så att de kan snabbt kännas igen. Antiviruset letar sedan efter mönster som passar.

Heuristisk analys

Tyvärr dyker nya virus upp hela tiden. Vissa nya virus är modifierade eller muterade varianter på gamla virus, men andra virus är helt nya. Som tur är brukar även nya virus påminna om existerande virus för att de trots allt gör liknande saker. Genom att analysera nya filer kan många antivirus-program därför känna igen även nya virus. Sådan analys är tyvärr långsammare än signaturer men resultatet blir ett immunförsvar som lär sig och kan rapportera om nya potentiella hot.

Immunisering

Vissa typer av skyddande program erbjuder en slags vaccination. Det fungerar så att antivirusprogrammet helt blockerar den platsen eller det filnamnet som det skadliga programmet brukar använda sig av. Om vi vet att det fientliga programmet brukar kalla sig för "MLMHP.EXE" så kan antiviruset lägga en tom, skrivskyddad fil med samma namn på den platsen och blockera viruset.

Vad händer sen?

När ditt antivirus-program hittat ett virus flyttas filen till en plats där det inte kan skada någon. Om det bara handlar om en misstanke kan programmet fråga dig om råd först - "Är du säker på att detta är en säker fil?" - innan det låter dig flytta filen, sätta den i karantän, eller radera den.

Risker med antivirus

Antivirus är på det stora hela bra oavsett om du har Mac eller PC, men det finns ett par risker som är bra att känna till.Det händer tyvärr att antivirus tycker sig "känna igen" ofarliga filer som virus och förhindra dem från att laddas ner, startas eller sparas på hårddisken. Vissa typer av installationsprogram varnar för detta och rekommenderar att du "stänger av ditt antivirus om du har problem". Det dubbla problemet är att det är precis vad ett virus skulle säga: "Släpp in mig, jag är inte farlig, din hund skäller helt i onödan". I slutändan är det alltså fortfarande ditt beslut.I sällsynta fall kan ett gammalt eller skadat antivirusprogram förhindra en dator från att komma ut på nätet helt. Detta beror på att antivirus kopplar in sig i operativsystemet på en mycket grundlig nivå. Om antiviruset får ett fel kan alltså felet påverka operativsystemet på ett sätt som är svårt att korrigera.Kör aldrig mer än ett antivirus åt gången, utom möjligen Microsoft Security Essentials tillsammans med exempelvis NOD32. Mer än ett antivirus kan göra datorn långsam och i värsta fall kan programmen hamna i konflikt och förhindra varandra från att fungera normalt.

Fejkade antivirus

På sistone har det blivit vanligare med falska antivirus, program som i hotfullt utformad reklam påstår att din dator har tusentals virus på sig redan, men att det här fantastiska programmet kan lösa det problemet åt dig. Detta är en fälla. Antivirus förebygger virus, de tar oftast inte bort dem om de redan finns på datorn, och en annons på internet kan inte veta om din dator har virus eller inte. Antivirusprogrammet är i själva verket en slags virus. Om du är osäker, googla alltid efter produktnamnet för att se recensioner av det på seriösa sajter.

Hur tar man bort virus då?

Om du har råkat få virus redan och ditt antivirusprogram inte kan ta bort det kan du behöva ladda ner ett speciellt virusborttagningsprogram. Varje tillverkare av antivirus har sin egen variant, men de är alltid gratis. Här är några exempel:

Du kan dock aldrig vara säker på att de kommer att lösa alla dina problem och det kan bli tvunget att ominstallera operativsystemet ändå. Det bästa skyddet är alltid att förebygga smitta och en bra backup ifall det värsta skulle hända.

Behöver du hjälp med antivirus?

Smartify hjälper dig med teknisk support via mail, telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats.

Gör en bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Windows och OS X uppdateras hela tiden för att sätta stopp för risker i grunden men det är ändå en bra idé att köra ett antivirusprogram.

Windows och OS X uppdateras hela tiden för att sätta stopp för risker i grunden men det är ändå en bra idé att köra ett antivirusprogram.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar