Mastodon - socialt nätverk med instanser!
Det nya sociala mediet Mastodon gör entré på marknaden och detta med bravur. Bakom plattformen står en tyskfödd man vid namn Eugen Rochko som var alldeles för trött på alla de förändringar som ständigt sker på sociala plattformar, inte minst Twitter (Mastodon är en ny konkurrent till Twitter). Att göra förändringar är för många skapare ett sätt att förnya och komma med nya funktioner som ska göra sajterna bättre, men oftast slutar det med irriterade medlemmar som söker sig till andra sidor.
Lyssnar man på heavy metal är man säkerligen redan medveten om vad namnet Mastodon kommer ifrån och även om det är skaparens favoritband så fick plattformen namn efter det utdöda djuret. Något som verkligen får Mastodon att skilja sig från mängden är sättet man loggar in. Plattformen är distribuerad, vilket betyder att man inte behöver logga in på en specifik plats. Det kan låta knepigt för den som inte testat att använda en "instance" förut, men är faktiskt lättare än man kan tro.
Hur fungerar Mastodon?
Om du har använt dig av Twitter tidigare kommer du snabbt att känna dig hemma på Mastodon. Plattformen har nämligen stora liknelser med hur Twitter såg ut och fungerade förr. Precis på samma sätt kan du skriva textmeddelanden eller skicka meddelanden, men inte längre än 500 ord, och du kan även se alla inlägg i kronologisk ordning. Det främsta anledningen till att många användare drog sig undan Twitter och satsade på Mastodon istället var just hur inläggen hamnade i flödet.
Mastodon fungerar inte som andra sociala medier och skiljer sig från mängden. Om det är en positiv egenskap eller inte är upp till var och en att bestämma. Eftersom man använder sig av olika instanser så kan reglerna för vad du får posta variera väldigt mycket. Det kan även vara så att du får svårigheter att hitta en vän eller användare som inte befinner sig på samma instans som du själv. På Mastodon finns även två olika typer av flöden, eller timeline som de också kallas. Den enda är till för användare på samma instans och den andra är till för alla möjliga användare, oavsett instans.
Vilken social plattform är Mastodons största konkurrent?
I dagsläget har Mastodon hundratusentals användare, vilket tyvärr inte är ett speciellt anmärkningsvärt antal om man jämför med Instagram eller just Twitter. Även om Twitter inte används lika flitigt idag som förr så har sajten ändå 320 miljoner användare. Vi har svårt att se att Mastodon skulle ha någon direkt konkurrent i dagsläget, eftersom konceptet med instanser är relativt ovanligt. Däremot bidrar inte sajten med något nytt och modernt och är mer eller mindre en version av hur Twitter var förr.
Fem skillnader mellan Mastodon och andra sociala medier
- Mastodon använder sig inte av en applikation som t.ex. Twitter, Fb och Instagram. Här loggar du istället in med hjälp av din webbläsare. För tillfället så kan inloggning via webbläsare endast utföras på dator. Vill du använda Mastodon i din mobiltelefon får du ladda ner en app, men inte en officiell app, utan en app från andra utvecklare. Knepigt.
- Eftersom det finns flera olika instanser att välja mellan kan ditt användarnamn vara upptaget i en annan instans än din egen. Ditt namn är alltså inte låst till enbart dig, utan kan användas av andra i andra instanser.
- Till skillnad från Twitter kan du skriva 500 ord istället för endast 140.
- Mastodon gör det möjligt att skapa privata rum, t.ex. utifrån intressen eller yrken. På så sätt är det lättare att hitta människor som man delar något gemensamt med.
- Vem som helst har möjlighet att lägga upp Mastodon på en server och skapa sig en alldeles egen instans. En instans är ett eget rum.
Är Mastodon gratis?
Du behöver inte betala något för att kunna använda dig av Mastodon. Du skapar dig ett konto och loggar därefter in via din webbläsare. Huruvida apparna kommer att kosta eller inte är svårt att säga. Apparna kommer inte från Mastodon själva, utan från andra utvecklare som vill vara med och sprida plattformen.
Hur tjänar Mastodon pengar?
Eugen Rochko är tydlig med att plattformen inte skapades för att tjäna pengar och därför är det också svårt att få reda på hur pengar rullar in. Ett flertal investerare har varit intresserade av att köpa plattformen, men skaparen menar att den inte är till salu. Mastodon startade som ett projekt och plattformen kommer att fortsätta vara i hans ägo.
The Verge har skrivit ihop en A beginner’s guide to Mastodon som hittas här.
Behov av teknikhjälp?
Smartify hjälper dig (eller dina omgivning) via telefonsupport, fjärrsupport eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.
Mastodon är en ny konkurrent till Twitter som gör entré på marknaden, och detta med bravur
Mastodon är en ny konkurrent till Twitter som gör entré på marknaden, och detta med bravur