Säkerhetskopierar du?

Säkerhetskopierar du?

Säkerhetskopiering, eller "backup" på engelska, missförstås ofta. Egentligen betyder säkerhetskopiering bara att ha minst en extra kopia ifall något går fel. Om du kopierar dina privata bilder till ett USB-minne samtidigt som de ligger kvar på datorn så har du gjort en säkerhetskopia. Du har en kopia av bilderna, för säkerhets skull, ifall något skulle gå fel.Många människor tror att de har säkerhetskopior utan att ha det. Andra tror att de säkerhetskopierar, men kopierar bara en del av sina filer eller kopierar bara ibland. Detta är en slags falsk trygghet och när olyckan är framme är det för sent eller för dyrt att göra något åt det.Det är viktigt att du redan idag köper en extern hårddisk och börjar säkerhetskopiera, eller provar på någon av de många olika backup-tjänsterna som finns på nätet, BackBlaze, CrashPlan, SugarSync, Carbonite med flera.

Olika sorters säkerhetskopior

Det finns ett par olika sorters säkerhetskopiering som kan vara bra att förstå skillnaderna mellan.

Manuell lokal kopia

Detta är förmodligen det vanligaste och som nämnt mest osäkra. Man köper en extern hårddisk för säkerhetskopior, kopierar sina filer till den nya hårddisken och tycker att man är klar och skall göra om det senare vid behov. Om du någonsin skulle förlora dina filer kan du kopiera tillbaka dem från den externa hårddisken till datorn igen.Problemet är att du aldrig vet när katastrofen slår till. Om du inte har kommit ihåg att säkerhetskopiera igen kommer din kopia att vara väldigt gammal och allt du har gjort sedan dess kommer att vara borta för alltid. Dessutom kan du förlora både hårddisken och datorn samtidigt i exempelvis en brand eller stöld.

Automatisk lokal backup

OS X Time Machine och Windows Filhistorik sparar regelbundet kopior av de filer du har ändrat på datorn utan att du behöver tänka på det, så länge hårddisken är inkopplad. Om du skulle förlora en fil finns det alltid en kopia som på sin höjd är några timmar gammal och som du lätt kan återställa till där den låg.Det går ofta att använda en såkallad NAS, eller nätverksdisk, för att göra automatisk backup. Skillnaden är att du inte behöver koppla in en USB-disk utan att säkerhetskopian sker när datorn är ansluten till ditt nätverk där hemma.

Automatisk online-backup

BackBlaze, CrashPlan, Carbonite med flera är prenumerationstjänster som låter din dator säkerhetskopiera sina filer till en server över internet istället för till en hårddisk som står hemma hos dig. Fördelen är att du ofta kan komma åt dina filer även från andra platser och att dina filer är säkra även vid en brand eller omfattande stöld. Priset brukar ligga på mellan 50 och 100 kr i månaden och flera tjänster erbjuder obegränsad backup.Det finns ett par nackdelar, beroende på dina personliga preferenser: "Online" betyder trots allt att du skickar iväg din information - din viktiga information - över internet. Överföringen är ofta krypterad, men du skickar den ändå till någon som du inte vet vem det är. Överföringen är beroende av din internetuppkoppling och kan ibland ta flera dagar att bli klar första gången.

Avbildning eller Kloning

En avbild eller klon är en speciell sorts säkerhetskopia inte bara av dina filer utan av allting på hela din hårddisk inklusive ditt operativsystem, dina program, dina mail och varenda inställning på hela datorn. Det ger dig möjlighet att återställa inte bara dina filer, utan allting på datorn precis till hur det var innan olyckan. Time Machine i Mac OS X, Carbon Copy Cloner eller Norton Ghost kan göra detta. Ibland går det till och med att starta datorn från säkerhetskopian om din dators hårddisk har gått sönder.

Molntjänster

Molntjänster som Dropbox, Google Drive, iCloud Drive eller Sync är inte i sig säkerhetskopior. De kopierar visserligen vad som finns på din dator, men de kopierar först och främst vad som finns på datorn just nu. Om ett virus skulle dra fram och smitta hela din dator, skulle iCloud gladeligen kopiera viruset också och om du har molntjänsten på flera datorer har du precis fått viruset på allihopa.Som tur är har vissa molntjänster ändå en möjlighet att gå tillbaka till en tidigare kopia av samma fil, eller rädda raderade filer inom en viss tid. Dropbox erbjuder till och med en dyrare tjänst som gör att du kan återställa även väldigt gamla filer. En annan fördel är att du nästan alltid kan komma åt dina sparade filer på nätet via en webbsida eller mobiltelefon.

Dataräddning

När du har glömt att säkerhetskopiera, eller skjutit upp det tills det är för sent, måste du försöka datarädda. Du kan försöka göra det själv med program som Recuva för PC eller Data Rescue för Mac, men det är osäkert och ofta mycket långsamt. Ditt andra alternativ är att lämna in hårddisken till en firma som utför dataräddning, men prislappen hamnar lätt över 10 000 kr - avsevärt mycket dyrare än att koppla in en USB-hårddisk i datorn eller prenumerera på BackBlaze. Det är inte ens säkert att du får tillbaka dina filer ändå.

Slutsats

Vilket alternativ är bäst för dig? Det absolut viktigaste är att du faktiskt börjar använda säkerhetskopiering idag. Att du gör det är mycket viktigare än exakt hur du gör det. Gör det enkelt för dig och köp en extern hårddisk idag, koppla in den och sätt igång.

Om du är nyfiken på mer avancerade alternativ eller om du bara vill prata med någon som vet mer, kontakta oss så hjälper vi dig. Rådgivningen kostar som ett vanligt ärende med pengarna tillbaka om du inte blir nöjd.

Säkerhetskopiering, eller "backup" på engelska, missförstås ofta. Egentligen betyder säkerhetskopiering bara att ha minst en extra kopia ifall något går fel.

Säkerhetskopiering, eller "backup" på engelska, missförstås ofta. Egentligen betyder säkerhetskopiering bara att ha minst en extra kopia ifall något går fel.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar