Snabba upp datorn med SSD
Att byta ut hårddisken mot en SSD kan göra även en gammal dator mycket kvickare och trevligare att använda.
Vad är en SSD?
SSD står för "solid state drive". En hårddisk består av skivor av keramik eller metall med ett tunt magnetiskt lager. Ett läshuvud, som pickupen på en gammal skivspelare, läser av det magnetiska lagret på skivan. Det tar tid för skivan att rotera och för läshuvudets arm att röra sig fram och tillbaka. Det gör att alla kommandon blir fördröjda och det tar lång tid att överföra information.
En SSD är istället helt utan rörliga delar. Där ligger informationen sparad elektroniskt i minneskretsar som varken roterar eller har någon läsarm. Så fort datorn frågar efter en fil hämtas den direkt från rätt minneschip utan fördröjning. Dessutom går det mycket snabbare att flytta informationen när den har hittats.
Varför ska man byta?
Hårddisken är datorns långsammaste del. När datorn startar, öppnar en fil eller startar ett program så är det nästan aldrig datorns processor som är avgörande för hur snabbt det blir klart. Ibland är det hårddisken och minnet, ibland nätverket och hårddisken, men oftast är det hårddisken som tar längst tid.
Byter du ut hårddisken mot en SSD slipper du vänta.
Om du har en bärbar dator blir datorn dessutom mer hållbar. En SSD går inte sönder av skakningar och informationen finns kvar även om du skulle råka tappa datorn. Det har till och med hänt att en dator med SSD har blivit överkörd av en bil men ändå fungerat!
Finns det några nackdelar?
En SSD kostar mer per gigabyte än en vanlig hårddisk, så för samma pengar får man mindre utrymme. Därför väljer många att ha både en SSD och en vanlig hårddisk i datorn. På SSDn lägger man datorns operativsystem, program och filer man vill skall gå fort att öppna. På den traditionella hårddisken lägger man filer man inte behöver så ofta, väldigt stora filer och sådant som inte behöver vara snabbt.
Det sägs ibland att SSD har en begränsad livslängd: Det går bara att skriva information till varje sektor i SSDn 10 000 gånger, sedan slutar den sektorn att fungera. Om man räknar på det är detta ingen större risk, eftersom datorn kommer att vara 15 år gammal innan sektorerna börjar slitas ut.
Hur gör man?
Att byta ut hårddisken mot en SSD är inte svårt. Man behöver rätt skruvmejslar för att öppna datorn och ta ur den gamla hårddisken, sedan byter man plats på hårddisken och SSDn och skruvar ihop allting igen.
Det går att byta ut hårddisken mot SSD i Mac och PC, i bärbara och stationära datorer, i små och stora datorlådor. Överallt där en hårddisk får plats, får en SSD plats. Ibland går det dessutom att byta ut DVD-läsaren i en bärbar dator mot ännu en SSD, men det beror på datormodellen.
Installera om
Något som kan vara svårt är att flytta över din information från den gamla hårddisken till den nya SSDn. Problemet kan bli större om du köper en SSD som är mindre än vad din traditionella hårddisk. Windows kan inte enkelt flyttas till en helt ny hårddisk, men vissa tillverkare skickar med program som kan hjälpa dig att skapa en exakt kopia av din nuvarande hårddisk till den nya disken.
En lättare metod är att först göra en fullständig säkerhetskopia av dina filer och ditt system. När du har satt in SSDn installerar du ett helt nytt operativsystem på din SSD och hämtar sedan tillbaka din säkerhetskopia.
Verkar det krångligt?
Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.
Att byta ut hårddisken mot en SSD kan göra även en gammal dator mycket kvickare och trevligare att använda.
Att byta ut hårddisken mot en SSD kan göra även en gammal dator mycket kvickare och trevligare att använda.