Backup bilder - vikten av en backup
Varannan svensk riskerar att förlora sina bildskatter*. Trots att nära 80 procent av den svenska befolkningen har en smartmobil och mer än 9 av 10 en dator, har endast varannan svensk i åldrarna 16-85 år någon gång säkerhetskopierat sina filer till en extern hårddisk eller internetbaserat lagringsutrymme. Det betyder att en stor del av befolkningen tar en stor risk i att förlora värdefulla ögonblick om datorn eller mobilen på något sätt skulle gå upp i rök.
ETT MINNE BLOTT. Utan en säker backup riskerar du tex att dina semesterbilder försvinner på ett ögonblick.
Några tips och råd för att hålla koll på bilderna
Backup av bilder och filer - från första dagen då vi använder en dator, surfplatta eller någon annan enhet så lagrar vi en mängd olika filer på den. Oavsett om det handlar om personlig information eller inställningar för specifika programvaror eller om dokument, foton eller något annat så lyckas vi snabbt komma upp i en betydlig mängd privata filer som lagras på olika platser på lagringsenheten.
Data lagras antingen på en hårddisk, på ett minneskort eller en flyttbar disk av något slag (inklusive USB-minnen). När man lagrar sina filer är det lätt att glömma bort en oerhört viktig sak; allting kan gå sönder. De bilder du lagrar på hårddisken (harddrive) kan försvinna, bilder som du kanske inte längre har kvar i din kamera och som därmed är borta för alltid. Av precis den anledningen är det viktigt att ta en backup, det vill säga spara undan dina filer, regelbundet så att dessa inte riskerar att försvinna.
Varför går då hårddiskar sönder? De flesta av de hårddiskar som finns i datorerna idag är så kallade mekaniska hårddiskar, som har en fysisk skrivarm vilken används till att skriva data på en skiva. Allt som är mekaniskt kan gå sönder och på en kraschad hårddisk känner man ofta igen detta på att den låter "dunk dunk dunk". Det finns dock en nyare hårddiskstandard som kallas SSD, som inte har några mekaniska delar och kraschar därför inte lika lätt.
Var gör du backup?
Om du inte har något särskilt system för att göra backup, ska du åtminstone se till att så ofta som möjligt kopiera över viktiga filer till en annan lagringsenhet; en annan hårddisk, ett USB-minne eller något liknande. Något som annars är mycket smidigt och säkert numera är att kopiera över data till en så kallad molntjänst; en tjänst som körs via internet och innebär att filerna läggs på en server någonstans (som i sin tur har backup) i ditt namn. Det finns många sådana tjänster, bland annat iCloud, Dropbox, Google drive med flera. Föredrar du lokal backup, kan du om du är Mac-användare använda dig av Apples egna verktyg Time Machine. Du kan alltid vända dig till Smartify om du behöver hjälp med backup.
Regeln för backup
För att hjälpa dig "tänka rätt" vad gäller backuptagning kan du använda dig av dessa två regeln, som i korthet innebär följande:
- Du bör ha åtminstone 2 kopior av viktiga filer (inklusive originalet).
- Filerna bör vara lagrade på två olika molntjänster.
Hjälp med backup.
Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med din säkerhets, backuplösning eller hemelektronik - ring oss på 010 151 10 00 så hjälper vi dig. Det spelar ingen roll var eller när, vi ger support på plats eller telefon. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.
Utan backup tar du en stor risk i att förlora värdefulla ögonblick om datorn eller mobilen på något sätt skulle gå upp i rök.
Utan backup tar du en stor risk i att förlora värdefulla ögonblick om datorn eller mobilen på något sätt skulle gå upp i rök.