Mer om Mats Sundin

Mats Sundin är stockholmaren som blev en av världens genom tiderna bästa ishockeyspelare och har legendstatus både som spelare och ledare. Han började med att vinna TV-Pucken och har sedan dess samlat rekord. Sundin var förste och länge ende svensk att bli vald som nr 1 i draften till NHL. Han är enda svensk att göra 500 mål i NHL och en av 42 spelare i NHL som sammanlagt gjort 500 mål eller fler. Han har även gjort flest poäng av alla svenska spelare i NHL:s historia.

Säsongen 1997/98 utnämndes Mats Sundin som förste europé i klubbens historia till lagkapten för Toronto Maple Leafs. Den 11 oktober 2007 gjorde Sundin sitt 390:e mål för Toronto Maple Leafs, vilket betydde att han blev klubbens bäste målskytt och poänggörare genom tiderna. Han är dessutom tvåa i klubbens assistliga, som leds av en annan legend, Börje Salming.

Med svenska landslaget har han vunnit tre VM-guld och ett OS-guld. Mats Sundin har varit Tre Kronors bäste poäng- och målgörare sammanlagt i alla OS, VM och World Cup-turneringar från 1991 till 2006.

Ledarskapsfrågor samt teknik- & hälsoutveckling

Den 30 september 2009 meddelade Mats Sundin att hans aktiva karriär som idrottare var över. Efter sin karriär som hockeyspelare har Sundin engagerat sig i ledarskapsfrågor och åt att stötta teknik- och hälsoutveckling i Sverige.

Redan 2007 var Sundin med och startade teknikservicebolaget BBG i Sverige. Syftet har varit att underlätta för alla i Sverige att få hjälp med att installera ny digital teknik hemma och på mindre företag. Sundin har vidare stöttat ett antal hälsoprojekt under sin karriär och 2012 grundade han Mats Sundin Fellowship, en stiftelse som stöttar forskning i samarbeten med Karolinska Institutet och Toronto University. Mats Sundin har även grundat IMR, Institutet för Människor i Rörelse tillsammans med Leif Larsson.

Vad säger Mats själv?

Efter hockeyn har jag ägnat mig åt en del olika saker men den röda tråden är utveckling. Jag har självklart engagerat mig i barns utveckling. Den som mött sjuka barn glömmer det inte, så betydelsen av hälsa tidigt i livet är viktigt. För att driva utveckling krävs ledarskap.

Det jag involverar mig i nu fokuserar på två saker i ständig utveckling; teknik och människor. Jag tycker vi lever i en otroligt intressant, och kanske en brytningstid där mycket kommer att hända. Forskningen har lärt oss mycket de senaste 10-20 åren. Den visar att fysisk aktivitet gör oss både smartare och friskare längre, samtidigt som ny teknik kan göra det enklare att leva frisk längre. Men det finns en paradox!

I takt med vårt vanligaste teknikverktyg, den smarta telefonen, och dess intåg i vår vardag så ser det ut som det allmänna hälsoläget försämrats.

På vissa områden är det rent dramatiska förändringar. Samtidigt är det just när ny teknik kan användas av vem som helst som människors liv snabbt kan bli bättre. Det här både intresserar och engagerar mig.

Det är därför jag startat podden Smartare Sundare Sverige. Här bjuder jag in folk jag är nyfiken på, för att prata om vardagsteknik och vardagshälsa. Inom IMR – Institutet för Människor i Rörelse – har vi sagt att vi genom ett maximum av möjligheter och ett minimum av begränsningar vill vi förbättra människors hälsa och ge var och en de redskap de behöver för att vara och prestera sitt bästa. Vi grundade IMR på erfarenheter från elitidrott för att skapa nytta för individer, organisationer och på så sätt hela samhället.

Startade Bredbandsgruppen 2007

2007 var jag med och startade Bredbandsgruppen som nu är Smartify. Bakgrunden var att jag var en av de som tidigt försökte installera ny digital teknik hemma. Jag upptäckte hur svårt det var att få det att fungera så vårt mål var att hjälpa folk med tekniska installationer i deras hem. Då gällde det främst bredband och vi pratade om att demokratisera teknikutvecklingen. Nu fullkomligt exploderar utvecklingen av allt smartare och mer uppkopplad teknik.

Jag tror teknik- och hälsoutvecklingen kan bidra positivt till varandra men det kommer troligtvis kräva att kloka personer visar ledarskap. Det är det podden ska prata om.

Vi vet nu genom forskning att en hygglig kondition och styrka är recept för att hålla kroppen frisk och hjärnan smart längre i livet. Vi vet också att vi i Sverige måste hålla oss i utvecklingens framkant för att konkurrera. Det här behöver man prata om och det är det vi ska göra i Smartare, Sundare Sverige.