Sundare, smartare Sverige med Danica Kragic Jensfelt

En podcast om utveckling, folkhälsa och teknik

Avsnitt #2

Danica Kragic Jensfelt om Sveriges ledande robotforskare om morgondagens smarta teknik och hur de påverkar vår vardag.

Forskare ser att folkhälsan utvecklats negativt i takt med det senaste decenniets teknikutveckling. Måste det vara så eller kan intelligent teknik hjälpa oss att må bättre? Det är ett av de områden som Mats Sundin pratar med Danica Kragic Jensfelt om i det här avsnittet.

De smarta telefonerna har ändrat vår vardag på dramatiska sätt. Nu ska vi börja prata med våra tekniksaker och de ska börja sköta saker åt oss på mer omfattande sätt. Hur långt kan den här utvecklingen gå?

Mats Sundin, idrottslegend med 18 år i NHL och lagkapten både för Toronto och svenska landslaget, behöver ingen djupare presentation. Efter ishockeyn har Mats engagerat sig i frågor som rör både hälsoutveckling och teknikutveckling. I andra avsnittet i podden Sundare Smartare Sverige pratar han med robotforskaren Danica Kragic Jensfelt. Danica är professor vid KTH och leder Centret för Autonoma System och Sveriges mest kända forskare på robotik.

Hennes forskning stöds av EU, Knut och Alice Wallenberg Stiftelse, Stiftelsen för Strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Det tog över 10 år för robotdammsugaren att bli något vi inte är förvånade över. Nästa robotsteg går fortare – Danica Kragic Jensfelt

Danicas arbete

Prenumerera på denna podcast

Fler avsnitt

Sundare, smartare Sverige