Teknisk hjälp med kameror, backup & virus

Det är alltid bra att ha en säkerhet om något oförutsett inträffar. En sådan säkerhet kan vara övervakningskameror, en annan är att ha ordentlig back up på hela familjens datorer och det kan även vara att ha rätt skydd mot otrevliga intrång i sina datorer.

 

Här finns några exempel på våra andra tjänster:

Tänk efter före – tänk på säkerheten

Man vet aldrig när något oförutsett inträffar. I ett sådant läge kan övervakningskameror, ordentlig backup på familjens datorer och  rejäla brandväggar vara ett bra skydd för både hem och datorer.

Bilder tar mycket plats och kräver mycket minne. Det är inte alltid allt får plats i telefonen eller datorn och om du monterar upp kameror hemma är det viktigt att bestämma hur du ska spara bilder och filmer från dem. Ska du ha det lokalt på egen hårddisk eller i molnet?

Om du har backat upp alla viktiga bilder och filer är risken att förlora dem obefintlig eller i alla fall ytterst liten. Känner du dig osäker på hur du på bästa sätt går tillväga för att säkra allt detta? Då finns vi självklart där för dig.

Några saker vi kan hjälpa dig med:

 • Montera kameror
 • Installera de appar som krävs för att kunna se dem hela tiden
 • Hjälpa dig ladda ner och gå igenom BankID (behövs alltid när man byter telefon)
 • Rensa en virusinfekterad dator
 • Säkerhetsgenomgång
 • Sätta upp en backup-lösning för alla dina filer
 • Support och installation av säkerhetsprogram

Behov av teknisk hjälp?

Vi erbjuder telefonsupport och rikstäckande teknisk support i hemmet, med RUT-avdrag, och på arbetsplatsen.

 • Telefonsupport: 195 kr första 30 min, därefter 99 kr per påbörjade 15 min.
 • Hembesök: 495 kr första 60 min. Därefter 99 kr per påbörjade 15 min. Pris med RUT-avdrag.
 • Abonnemang: 295 kr per mån. Obegränsad telefonsupport och onlinehjälp.
 • Företaget: 795 kr ex. moms första 60 min.

Boka en Smartify-tekniker

Ge bort en Smartify-tekniker.

Svårt att hitta rätt present? Vårt Smartify-tekniker presentkort är den perfekta presenten för dig som vill ge bort en kanonbra present. Ett presentkort som ger en hjälpande hand. Mottagaren av presentkortet anger kod för presentkortet vid bokningen. Värdet på presentkortet gäller som hel- eller delbetalning av fakturan från Smartify.

Presentkortet är giltigt ett (1) år från utfärdandedatum.
Presentkortet värde 495 kr.

Få mer info om Smartify Presentkort
Presentkort Smartify

Behov av teknisk hjälp?

Vi erbjuder telefonsupport och rikstäckande teknisk support i hemmet, med RUT-avdrag, och på arbetsplatsen.

 • Telefonsupport: 195 kr första 30 min, därefter 99 kr per påbörjade 15 min.
 • Hembesök: 495 kr första 60 min. Därefter 99 kr per påbörjade 15 min. Pris med RUT-avdrag.
 • Abonnemang: 295 kr per mån. Obegränsad telefonsupport och onlinehjälp.
 • Företaget: 795 kr ex. moms första 60 min.

Boka en Smartify-tekniker

Vanliga frågor om kameror, backup & virus

Hur säkerställer jag att det finns backup?

Att ha en fungerande backup innebär inte bara bilder utan på allt i din dator, mobiltelefon, surfplatta. Det här är otroligt viktigt. Om något skulle hända med din dator har du då ändå kvar det allra mest värdefulla: ditt innehåll i datorn. Hårdvaran kan ersättas men det är inte säkert att det du samlat i den kan det.

Det finns flera olika sätt att backa upp din information på. Antingen kan det vara genom en molnlösning eller manuellt till någon hårddisk du har hemma. Båda fungerar egentligen lika bra. Det enda som är viktigt att komma ihåg är att om du väljer en manuell backup så får du bara tillbaka det som fanns senast du gjorde din backup. Väljer du istället någon typ av molnlösning kan du ställa in automatiska backuper. Då backar det upp din enhet flera gånger i veckan eller dagligen och din säkerhetskopia är då mer aktuell.

Med en molnlösning behöver du inte heller komma ihåg att göra något för din mobil, din dator eller surfplatta gör allt jobb åt dig.

Hur rensar man bort virus och bluffmail?

Mängden otrevliga virus på internet är större för varje dag men du kan skydda dig ganska enkelt. För det första är din router en bra brandvägg och sedan kan du vaccinera din dator från att insjukna med olika antivirusprogram.

Det som försöker angripa dig är ofta ett virus som vill ta sig in i datorn göra så det går att se dina lösenord. I mer omfattande fall försöker det tränga in för att kryptera om viktiga dokument och filer. Offret måste sedan betala en lösensumma för att få tillbaka filerna, eller få dem avkrypterade. Det här är vanligare för företag men på senare tid har det dykt upp de som påstår att privatpersoner har fått ett virus fastän de inte fått det.

Hotet som framställs är då att dina surfvanor på lättklädda sidor kommer avslöjas om du inte betalar en ganska ansenlig summa. Det här är ett slags bluffmail som försöker få dig att klicka på en länk med ett virus samt få dig att betala för att slippa baktalas.
Det är bra att ha ett virsusskydd som lägger skadliga mail och program i en slags karantän i datorn. Boka en Smartifytekniker för att rensa i karantänmappen så dessa virus inte kan sprida sig och göra skada.

 

De generella råden är:
1. Öppna aldrig bifogade filer om det inte är en avsändare du litar på.
2. Lämna aldrig ut personliga eller känsliga uppgifter via mail.
3. Myndigheter ber aldrig om dina uppgifter i mail.
4. Är du osäker? Googla och ring alltid upp avsändaren för att dubbelkolla.

 

Det finns som sagt mycket bluffmail som cirkulerar på nätet, och de kommer ofta i vågor. De kan likna mail från skatteverket, din bank eller polisen. De försöker få dig att ladda ner någon fil som då är infekterad eller att du ska klicka dig vidare och skriva in dina personliga uppgifter. Det kan vara svårt att se skillnad på bluffmail och autentiska mail men tänk på att ingen myndighet eller seriös aktör någonsin kommer be dig lämna ut dina lösenord.

Hur kopplar jag hemlarmets kamera till min telefon?

Hur skyddar jag mig mot virus?