Sätt upp ditt eget nätverk, del 1

Sätt upp ditt eget nätverk, del 1

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man gör med nätverket där hemma. Vi kan hjälpa till med det, men vi kan också förklara hur man gör.

Del 1: Uppkoppling och lokalt nätverk

När man pratar om nätverk hemma menar man oftast att datorerna, telefonerna och plattorna där hemma skall kunna komma ut på internet allihopa. Många vill också kunna skriva ut på samma skrivare, spela musik i samma högtalare eller dela filer med varandra. Det första och viktigaste brukar vara att få internet att fungera för alla, så vi börjar där.En liten ordlista:

  • Ett modem tar hand om signalen och omvandlar den till något som ditt nätverk och din dator kan använda.
  • En router delar ut internetuppkopplingen så att flera saker kan kopplas upp samtidigt, genom att skapa ett lokalt nätverk.
  • En brandvägg skyddar sakerna i ditt nätverk från det som är utanför nätverket, genom att bestämma vad som får komma åt vad.
  • En accesspunkt skapar ett trådlöst nätverk som telefoner, tablets och bärbara datorer kan se.
  • En switch delar upp signalen i en kabel till flera kablar. Även en "nätverkshub" kan göra detta, men inte lika bra.
  • En förlängare, extender eller repeater förlänger och förstärker trådlösa nätverk.
  • DHCP är en server och en funktion som delar ut de lokala adresserna på ett nätverk.

Uppkopplingen

Någonstans i bostaden kommer internet in. Det kan se lite olika ut beroende på hur du bor och vilken typ av uppkoppling du har. De flesta internetkunder har någon form av modem som omvandlar signalen från telenätet, mobilnätet eller fibernätet till ett trådat eller trådlöst nätverk där hemma. Ofta är modemet, routern, brandväggen och accesspunkten en och samma utrustning som lite slarvigt kan kallas för "modemet" eller "routern". Man kan säga att internet kommer in i routern som skapar ett lokalt nätverk där hemma.

Lokalt nätverk

När vi säger "lokalt nätverk" menar vi den del av nätverket där datorer, skrivare, telefoner,  plattor, TV-apparater och så vidare kan tala med varandra obehindrat inom ett visst område och komma ut på internet tillsammans. Från utsidan ser de alla ut att ha en och samma internetadress, ett "externt IP", den IP-adress som syns utifrån. På det lokala nätverket har man istället en helt egen uppsättning adresser som bara kan användas i lokalen.Det vanligaste är att nätverksadresserna hemma börjar på 192.168.0.x, men fler varianter finns: 10.0.x.x och 172.16.x.x kan också användas - där "x" är den unika adressen som varje enhet får. Effekten är att datorer och andra enheter på ett nätverk kommer att få adresser som börjar på samma sätt och då kan de prata med varandra och med routern för att komma ut på internet.

Läs också:

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man gör med nätverket där hemma. I den här serien förklarar vi hur man gör.

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man gör med nätverket där hemma. I den här serien förklarar vi hur man gör.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar