Smartify på toppen av Kilimanjaro
Efter några månaders fysiska förberedelser tog vi oss till Tanzania och Kilimanjaro. Det här med att nå toppen på världens högsta fristående berg är tekniskt sett inte svårt men heller inte lätt. Det är krävande fysiskt och det är små marginaler.
Det är svårt att föreställa sig hur de marginalerna ser ut innan man är där men de blir ytterst tydliga på berget. Små, till synes obetydliga detaljer får stort utslag. ’Tvätta händerna, sprita händerna, slösa med alcogel, andas, drick, drick mer vatten oftare’ kan kännas som överdrivet tjat till en början.
Men det är just de detaljerna som skapar en success-rate som är högre än de 50-70% som är det vanliga. Det betyder även att många försöker men att många inte kommer hela vägen upp. Träningen vi gjort innan gjorde att vi kunde njuta av vyerna ovanför molnen och noggrannheten på berget gjorde att träningen inte var bortkastad.
Det är en enorm känsla att gå på en gigantisk vulkan och veta att man är mitt i Afrika, långt bort från allt. Ofta starta i mörkret när det är som brantast. Trots det hände det mer än en gång att tankarna hamnade hos Smartify och det här med att man vant sig vid att alltid kunna meddela sig om man vill.
På Kilimanjaro är det ytterst fläckvis täckning och det som fungerade då var Whatsapp. När man tänker på att det är 60-70.000 personer per år som kommer till berget för att försöka ta sig upp och att alla dessa garanterat vill kunna säga i alla fall ’allt är ok, jag lever’ till de där hemma, så är det lite märkligt att man inte löst kontaktfrågan. Alla sover på dedikerade lägerplatser för området är en reglerad nationalpark. Tänk om man hade löst det hela med att göra varje läger till en WiFi- hotspot? Det kanske är en insats för Smartify och någon partner att stötta Tanzania med? Än så länge är det bara min Smartifymössa som varit på berget men tänk om en handfull Smartifytekniker kunde koppla upp varje större läger. Vi är ju vana vid att hantera verkligheten och lösa även de märkligaste WiFi-utmaningar.
Kilimanjaro är en härlig utmaning både för varje enskild människa och inte minst för en ambitiös WiFi-tekniker. Här ställs allt på sin spets. Förutsättningarna är en verklighet man inte kan resonera med.
Berget struntar i vad du tycker, vem du är och hur många du är chef över när du inte är där. Om du inte anpassar dig efter bergets regler så blir det som först känns enkelt helt plötsligt något som landar mellansvårt och helt omöjligt.
Min vandring anordnades av Sveriges kanske mest erfarna äventyrare Ola Skinnarmo och hans Expeditionsresor. De har säkert något slags Nobelpris i att nyckla upp de tuffaste av utmaningar som gör att vanliga dödliga kan lyckas och nå dit de vill. På så sätt är de som Smartify. Kanske man tillsammans kan ordna uppkopplade läger på Afrikas tak?
Thomas Brenemark, Kilimanjaro, 2020
Läs om hur Smartifys Thomas Brenemark bestiger Afrikas högsta berg Kilimanjaro
Läs om hur Smartifys Thomas Brenemark bestiger Afrikas högsta berg Kilimanjaro